Header Ads

Intervju – Džep deda Avrama

Pripremila novinarka: Marijana Djurić 
Snimatelj: Milovan Milinović
Ilustrovane knjige u proteklih nekoliko godina, vratile su se u prvi plan, pa sve češće možemo pronaći štiva različitih oblasti koja su popunjena vizuelnim sadržajima.
Snežana Šestović multitalentovana umetnica iz Valjeva prva je sa ovih prostora, koja se priključila globalnom trendu ilustracije i na tržištu je već predstavila nekoliko svojih knjiga, koje su privukle ogromnu pažnju pre svega internet kupcima. U najnovijoj koju je uradila objedinjena je umetnost, istorija i ekonomija. Reč je o istoriji srpskog dinara kroz vekove.

-      ·         “ Uradila sam jedan slikovit prikaz kako je dinar izgledao od svog postanka do danas. Kroz istorijski osvrt na vlastodršce koji su svoju monetu plasirali možemo videti i ko smo zapravo mi bili. Moć jedne države se zasniva na novcu, te se na taj način može i stvoriti slika o medjunarodnoj političkoj sceni, težnjama ekonomskog sistema unutar države i izvan nje, razvijenosti samog državnog aparata. Možemo videti koliko je bio konvertibilan taj dinar, šta se moglo kupiti pre 100 godina i šta se može kupiti sada ili šta se moglo kupiti 1993.godine kada je bila velika inflacija. Suma sumarum objedinjene su sve informacije dinara, zapravo prati se život jednog dinara. Postoji nepoznanica da novac nije samo sredstvo plaćanja već su to i umetnička dela. Na izradi samog našeg dinara učestvovali su mnogobrojni umetnici poznati kao Paja Jovanović… Isto tako možete saznati političke turbulencije koje su bivale u ta vremena koju mogu veoma lako prepoznati poznavaoci istorije. Ova knjiga je namenjena i za mlade ljude koji tek trebaju da se upoznaju sa istorijom svoje zemlje dok će oni koji su živeli u vremenu koje knjiga obradjuje evocirati uspomene..."


Tokom rada na knjizi Snežana je imala priliku da prikupi pozamašan broj zanimljivih istorijskih činjenica. Najinteresantnije od njih našle su se pored adekvatne ilustracije:
·         “ Meni je jako simpatično, da je prva pojava srpskog dinara iz vremena našeg prvog kralja Stefana Prvovenčanog. Što ukazuje na samu ozbiljnost i prihvatanje našeg vlastodršca na medjunarodnu političku scenu a samim tim i monete. Onda zabrane korišćenja dinara zbog masovne proizvodnje i ugrožavanja italijanske monete. Isto tako je veoma simpatičan podatak da je jedna naša novčanica uvrštena u deset najlepših novčanica na svetu. Možemo se i podsetiti na postojanje ekonomskog genija (koji na žalost samo zato što je Srbin, nije dobio Nobelovu nagradu) Deda Avram kako su ga u narodu od milošte zvali. Čovek koji je spasao ekonomski sistem jedne zemlje i time je spasao od bankrota. Ono što je meni bilo veoma simpatično jeste podatak da je Car Dušan Silni, na čijem zakoniku i dan danas leži ne samo naše pravo već i evropsko, je imao jasno utvrdjene uredbe i zakone o falsifikovanju novca i kamatnicima. Prvi bankari u Srbiji su se nazivali kamatnici..."


Snežanu smo pitali da nam da konkretan primer koliko se vrednost srpskog dinara menjala kroz istoriju:
·         “ Za 100 dinara iz 1883.godine ste mogli da kupite 2 do 4 vola dok danas za istu sumu novca možete kupiti samo papak od jednog vola."





Powered by Blogger.