Header Ads

Intervju - Papir po papir - valjevski nedeljnik ‚‚NAPRED‚‚

valjevski nedeljnik ‚‚NAPRED‚‚ - 7.avgust 2014.god

Koliko zapravo shvatamo ili ne da recikliranjem bilo kog materijala doprinosimo pre svega zastiti zivotne sredine? Prema statistickim podacima od svog odlozenog otpada na deponijama samo je 40 odsto organsko dok se cak 60 odsto moze reciklirati i koristiti umesto deponovanja.
Sugradjanka Snezana Sestovic se posvetila sakupljanju i recikliranju papira i hartije. Ideja joj se javila i zbog toga sto je njen posao usko povezan sa reciklazom jer cesto koristi materijale koji su odbaceni, dajuci im potpuno novu svrhu i namenu kroz umetnicke i upotrebne predmete koje sama oblikuje i pravi.
- Za mene lako svi materijali dobijaju svoj mesto u procesu proizvodnje ukrasa i suvenira koje pravim. Lako ih mogu primeniti i dati im novu namenu. Zasto papir ? Papir kao materijal koji se cesto odbacuje pogodan je za reciklazu. Svako domacinstvo poseduje odredjenu kolicinu papira pa je tako nastala ova akcija ‚‚Da ocistimo grad od papira‚‚ za pocetak.

Papir je jako zahvalan ako zelite da se izrazite u kucnoj radinosti jer od njega mozete napraviti apsolutno sve - od cinije preko korpe do police - kaze Snezana Sestovic, dajuci primer da za samo dva sata raspremanja kuce i okucnice moze da se nakupi i do sto kilograma hartije.
Ona navodi da je pre otprilike tri meseca aktivno pocela da prikuplja hartiju, ali i dalje misli da to nije na nivou ocekivanja i realne kolicine hartije koja se nalazi u nasem okruzenju.

- Mislim da treba jos vremena da prodje da bi se ljudi navikli da prodube svest o recikliranju. Poenta i jeste da se stanovnistvo u gradu pokrene i skuplja papir. Tri dinara po kilogramu i nije neka svota, ali smo mi nasli nacin da ih motivisemo tako sto im poklanjamo neku upotrebnu stvar u vrednosti sakupljenog papira. Ne mozemo se pohvaliti prikupljanjem preko tone, ali par stotina kilograma imamo i kako vreme prolazi akcija dobija na znacaju. Imamo i ljude koji redovno na nedeljnom nivou odlazu papir i pozivaju nas. Dalje saljemo papir u reciklazni centar ``Umka`` koji je jedan od vecih reciklaznih centara. A i Valjevu bi trebao jedan i u njega treba da se ukljuce sve komunalne sluzbe jer za papir postoji trziste - kaze Snezana Sestovic, koja je svojevremeno okupljala i do tridesetak kreativaca, zanatlija, proizvodjača rukotvorina, u umetnickoj radionici ‚‚ShelleArts‚‚ , ali zbog besparice umetnicka radionica nije opstala jer nisu bili oslobodjeni dazbina, a kupovna moc valjevaca nije bila dovoljna. Sve aktivnosti umetnicke radionice i trenutne akcije prikupljanja hartije Snezana je prebacila na drustvene mreze.

NAPRED - 7.avgust 2014.god
K.P.


Powered by Blogger.